Carpet bags – historie

Wat is een carpet bag?
Een carpet bag is een (ouderwetse) reistas gemaakt van tapijt (Oxford Dictionary).

Er gaat nog steeds niets boven de ouderwetse carpet bag als het gaat om intensief gebruik onder zware omstandigheden. Een met vakmanschap gemaakte tas van goed Brussels tapijt zal een leven lang meegaan, met die voorwaarde dat een stevig metalen frame is toegepast (John T. Humphrey, Useful bags, and how to make them, Scientific American Supplement, No. 561, 2 oktober 1886). Zoals de tas in de S.A. beschreven wordt, is het een klassiek voorbeeld van recycling. Volgens de instructies werd aanbevolen een stevig stuk tapijt te gebruiken en resten leer, en als beugel dienden metalen staven die gebruikt werden rondom houten vaten.
In Europa ontstond een luxere versie van de onverslijtbare reistas. De fransman Pierre Godillot ontwikkelde er een van canvas. Deze werd in de tweede helft van de negentiende eeuw buitengewoon populair. De reistas van canvas was bovendien heel geschikt om geborduurd te worden met Berlijnse wol. Veel vrouwen borduurden hun tassen zelf, om er daarna bij de plaatselijke zadelmaker leren hoeken, handvatten en een metalen beugel aan te laten maken (Bags, Sigrid Ivo).

De carpet bag in het Engeland van Koningin Victoria
Het gebruik van de carpet bag gaat terug tot het begin van de 19e eeuw. In 1830 ontstond in Noord Engeland de eerste commerciële intercity passagiersspoorlijn ter wereld: de Liverpool and Manchester Railway. Deze en latere door stoomlocomotieven aangedreven treindiensten maakten reizen comfortabeler en toegankelijk voor iedereen, terwijl eerder alleen de elite zich de luxe van (buitenlandse) reizen kon veroorloven. In feite ontstond toen het massatoerisme.

Er waren veel regels waaraan reizende vrouwen geacht werden zich te houden in de preutse Victoriaanse tijd. Vrouwen werd aangeraden een modieuze carpet bag mee te nemen. De tas moest verzorgingsproducten bevatten, een spiegel, leesmateriaal, en crackers of sandwiches als de reis dermate lang was dat er aan boord geluncht moest worden. Als de nacht doorgebracht werd in de trein moest er bovendien een grote shawl in, nachtkleding en schoon ondergoed. Voor rond bedtijd had zij een warme wollen of zijden slaapmuts bij zich ter vervanging van haar hoed (Traveling Etiquette and Tips for Victorian Women).
Maar de carpet bag was ook een onmisbaar accessoire voor mannelijke reizigers. In deze vertaling van Jules Verne’s roman De reis om de wereld in tachtig dagen werd carpet bag vertaald als valies: “Fogg was ook klaar. Onder den arm droeg hij Bradshaw’s continental railway-steam-transit and general guide, die alle mogelijke noodige inlichtingen voor de reis bevatte. Hij nam het valies uit de handen van Passepartout, opende het en deed er een lias banknoten in, die in alle landen ter wereld worden aangenomen. ”

Een carpet bag nu??
Na Phileas Fogg, Mary Poppins en talloze andere liefhebbers van de carpet bag, is en blijft het een handig en begerenswaardig accessoire. Gewoon voor de vele benodigdheden van alledag of voor een romantisch weekendje weg. Taspartout gaat door met deze trotse traditie. Bij Taspartout worden handgeborduurde en vintage stoffen toegepast of onverwoestbare moderne stoffen – zo je wilt – om jouw hoogstpersoonlijke, unieke carpet bag te creëren.